top of page

Geslaagd jubileum van Boksvereniging Assen

Assen - Het 40-jarig jubileum van Boksvereniging Assen is groots gevierd. Een Boksgala in een theater is niets nieuws. Zolang er boksen bestaat, wordt het al in theaters opgevoerd. Maar voor Assen was het een primeur. Een geslaagde primeur welteverstaan.

Met 27 wedstrijden - waarvan 3 professionele wedstrijden - was het een vol schema. En dat de tijdsdruk groot was, bleek aan het uitlopen van de tijd. Dat mocht de pret niet drukken voor de aanwezigen, die zich prima konden vermaken.

Al vanaf de vroege ochtend werd er hard gewerkt aan de opbouw van licht, geluid en de ring. Ook het verdelen van de taken onder de vrijwilligers van Boksvereniging Assen werd op tijd ingezet. Het waren de laatste spreekwoordelijke puntjes die op de i gezet werden. Mede dankzij de medewerkers van De Nieuwe Kolk en de enthousiaste inzet van alle vrijwilligers konden de eerste boksers, trainers en meegereisde bezoekers om tien uur worden ontvangen.

Om één uur gingen de deuren van de zaal open. Een half uur later presenteerde Duitsland het Rein Aken Team voor, gevolgd door de voorstelling van het Nederlandse Windmill Team.

Wethouder Albert Smit mocht het gala officieel openen, hetgeen hij deed met de wens uit te spreken om ook het kampioenschap van de Nederlandse titel in Assen plaats te laten vinden. "Boksen is een kunst. Boksen is meer dan alleen klappen geven. Het gaat om uithoudingsvermogen en techniek. Veertig jaar boksen in Assen is toch wel iets. In een tijd van mobiele telefoons en computers is dit heel knap", aldus de wethouder.

Ook Alex van Klooster van de Nederlandse Boks Bond nam nog het woord. "De uitdaging om de titel van het Nederlands Kampioenschap hier in Assen uit te laten is aangenomen", gaf Klooster aan. "We houden hier contact over". Een belofte die onder luid applaus in ontvangst werd genomen.

Na een teamyell van zowel het Duitse als het Nederlandse team, ging het programma om twee uur van start met Kabouter boksen. Nathan Bruins en Lean Hermelink - beiden uitkomend voor Boksvereniging Assen - namen het tegen elkaar op. De zesjarigen mochten onder toeziend oog van oud-kickbokser Sem Schild hun eerste wedstrijd boksen. Deze wedstrijd had twee winnaars, die beiden trots mogen terugkijken op het eerste optreden.

De eerste elf wedstrijden gaan tussen Nederland en Duitsland. Een competitie die al enige tijd zich aan het vormen is. De wedstrijden van vandaag gingen min of meer gelijk op, wat de spanning er goed in hield. De drie rondes van drie minuten per wedstrijd werden grotendeels tot het eind volhard, waardoor het programma enigszins uitliep.

Na dit Duits - Nederlands onderonsje dat ruim 2 uur duurde, was het tijd om de innerlijke mens te voorzien van een natje en een droogje. In ieder geval voor de mensen in de zaal en op de balkons. De tafels van de VIP-plaatsen op het podium bleven continue voorzien van koffie, fris en bier, gecombineerd met bitterballen en nootjes.

De eerste pauze werd muzikaal opgevuld door Mark Doldersum. De Duitse boksers, trainers en bezoekers hadden nog een lange rit naar huis voor de boeg, waardoor men besloot de rit aan te vangen.

Na de onderbreking was het tijd om de boksers van verschillende Nederlandse boksverenigingen tegen elkaar uit te laten komen. Hiervan was het in iedere wedstrijd een bokser van de jubilerende Boksvereniging Assen die de handschoen aantrok. En ook hier geldt: je kan niet alles winnen. Alhoewel een ieder alles heeft gegeven wat er mogelijk was, waren sommige boksers kritisch op een verloren wedstrijd. Een wedstrijd is alleen verloren als je niet van je fouten leert. Hoeveel verloren partijen er dus daadwerkelijk zijn, blijft gissen.

Na elf spannende wedstrijden was het hoog tijd voor een tweede pauze. Een verplichte pauze van een half uur, de minimum tijd die tussen amateurpartijen en professionele partijen rust moet zitten. De pauze werd opgevuld door paaldanseressen van Tessa de Wilde entertainment & producties, die ook zorgen dat van de eerste tot laatste wedstrijd rondemissen aanwezig waren.

Veel aanwezigen - waaronder burgemeester Marco Out - waren zeer goed te spreken over dit gala. "De entourage zeer geschikt", aldus de burgervader. "De Nieuwe Kolk heeft zeker z'n best gedaan om het de mensen naar de zin te maken. Er werden meerdere malen snacks geserveerd en niemand bleef lang zonder drinken zitten op de VIP-plaatsen", aldus Reint Schaafsma van Boksvereniging Assen. Wederom een mooi evenement om Assen als sportstad te promoten.

Grootste publiekstrekker waren uiteraard de profwedstrijden. Voordat de locale held Ben Tingen de ring mocht betreden, moest hij eerst collega's Ricardo Snijders en Gevorg Khatchikian voor laten gaan. In een wedstrijd die gelijk opging tegen Drazan Jajanin. Uiteindelijk won de man uit Heerlen verdiend, tot grote vreugde van een grote groep meegereisde fans.

De in Georgië geboren Gevorg Khatchikian had minder geluk. Een wond op zijn hoofd deed de arts besluiten om de wedstrijd te stoppen. Dit werd hem niet in dank afgenomen door het publiek. Ook Khatchikian was niet onder de indruk van de verwonding, mede omdat het erop leek dat hij zijn tegenstander zo goed als knock-out had. Ben Tingen had deze week een omschakeling maken. Zijn tegenstander Rivo Slory zei eerder deze week af. Een re-match van het Ben Bril Memoriam in Carré Amsterdam die onbeslist bleef, zou (nog) niet worden uitgevochten. De Hongaar Tibor Laczo nam de plaats van Slory in. Een partij die over zes ronden ging, werd uiteindelijk gewonnen door Tingen. De knock-out waar velen stiekem op hoopte, bleef uit. Na zijn partij nam Tingen het woord en richtte een dankwoord tot degenen die hem ondersteunen om te kunnen doen wat hij doet. Een belangrijke rol hierin heeft Jack Bos hierin gespeeld. De oprichter van Boksverening Assen werd aangemoedigd om de ring in te gaan, op uitnodiging van Tingen, die een cadeau voor hem had. "Jack is een man van weinig woorden. Maar hij heeft een bepaalde blik in zijn ogen waaraan je kan zien wanneer je niet goed bezig bent. Wie die blik ooit gezien heeft, weet waarover ik het heb". Die blik is ooit op foto vastgelegd. Die foto mocht Jack op canvas van Tingen ontvangen.

Na zestig jaar te boksen, waarvan veertig jaar een boksvereniging te runnen, is dit gala zeer passende manier om het jubileum te vieren. Waar een gala voor vijftig jaar Boksvereniging Assen zeer passend zou zijn, hopen velen dat dit gala volgend jaar weer plaats mag vinden. Wellicht met een wedstrijd om de Nederlandse titel.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page