top of page

Interview met Marco Out, burgemeester van Assen

  • Anco Stam
  • 6 mei 2016
  • 4 minuten om te lezen

Marco Out, sinds 2014 burgemeester van de gemeente Assen, was ook aanwezig bij het Bevrijdingsfestival in Assen, alwaar ik hem bij het optreden van Harry Loco een paar vragen kon stellen over het thema "vrijheid".

Wat is volgens u vrijheid?

Je merkt dat er heel veel dingen onder vrijheid gevat worden, maar volgens mij is vrijheid vooral dat je dingen kunt doen die je graag wil, en dat je daarbij niet bedreigt wordt. Als je om je heen kijkt, en je ziet wat er op andere plekken in de wereld momenteel gaande is en je ziet hoe vrij je hier in Nederland kan leven dat je kunt doen wat je wil doen, dat je kunt worden wat je wilt worden....volgens mij is dat vrijheid.

En voor u persoonlijk?

Vrijheid voor mij persoonlijk is dat je de kans krijgt om jezelf te ontplooien, dat je jezelf hard wil inzetten voor dingen, dat je verder kunt komen, en dat je op die manier zelf je eigen toekomst in de hand hebt. En bij gebrek aan vrijheid zie je eigenlijk het tegenovergestelde gebeuren, dat je je eigen toekomst niet in de hand hebt.

In het kader van vrijheid, wie is daarin uw held?

Ik ben zelf niet zo van helden, of van de verering die dat is, maar wat ik vooral merk en ook dagelijks in mijn werk zie, is dat het heel vaak in kleine dingen zit, zo zijn er individuele bijdragen geweest van mensen om het beter te maken. En je ziet het ook zeker met de herdenking rond 4 mei en de terugblik op de oorlog, dan zijn het heel veel kleine individuele verhalen, die uiteindelijke echt de kracht gaan veroorzaken. Je heb soms iconen die dat voor iedereen verbeelden, de grote verzetshelden wiens naam iedereen wel kent, maar tegelijkertijd zie je op heel veel plekken dat het gewoon je buren waren, ooms en tantes waren, iedereen het konden zijn die uiteindelijk zelf er voor gezorgd hebben om het verschil te maken. En dat vind ik eigenlijk het allermooiste, ik heb in de afgelopen jaren verschillende mensen mogen ontmoeten die geen grote nationaal bekende namen zijn, maar die wel veel verschil hebben gemaakt toen het erg moeilijk was.

In een recent verleden is er wel eens gepraat over het idee om dodenherdenking maar eens in de 5 jaar te gaan houden, bent u van mening dat dodenherdenking een jaarlijks evenement moet blijven?

Jazeker, volgens mij is vrijheid iets waar je hard aan moet werken, en de combinatie, juist van de dodenherdenking waarbij stil wordt gestaan bij alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Maar ook bij alle mensen die bij na-oorlogse vredesoperaties waar ook ter wereld zijn gesneuveld is het juist heel waardevol, juist die combinatie van 4 mei herdenken en op 5 mei groot feest vieren met elkaar, is een hele mooie.

Merkt u dat er ook belemmeringen zijn in de samenleving voor wat betreft de vrijheid?

Je merk dat aan de lopende band. Ook in Nederland merk je nog steeds dat mensen vanwege hun afkomst, vanwege hun geloof of vanwege hun seksuele geaardheid, dat die daarvoor vervelende dingen ervaren. En daarin merk je dus dat er nog steeds mensen zijn die niet vrij kunnen zijn, zelfs in Nederland niet. En ook de afgelopen tijd merk je dat ook in het vluchtelingendebat, dat we daarin verhard zijn. Wat ik heel mooi vond is dat er net een optreden was met een vluchtelingenkoor wat een hele mooie toevoeging is aan dit festival. Dus zelfs in Nederland is dat niet vanzelfsprekend, en daarom is het ook goed om daar stil bij te staan.

Op de vraag hoe wij om zouden moeten gaan met belemmeringen van vrijheid in de samenleving in naam van religie, antwoordde Marco Out als volgt:

Ik vind dat iedereen vrij is om zijn religie te belijden, maar de vrijheid van de één mag nooit ten koste gaan van de vrijheid van een ander. En dat geldt voor religieuze vrijheid net zozeer als voor andere. En wat je vaak merk, zeker op dit moment als je de nationale discussies over volgt, dat er heel vaak in extremen getrokken wordt. Maar als je er nu meer genuanceerd naar kijk en ook met mensen over spreek, dat het best mee lijkt te vallen. Heel veel mensen die bijvoorbeeld heel veel vinden van de islam, hebben nauwelijks omgang met mensen die de islam werkelijk belijden. En daarbij geldt dan ook, zoek het niet in de grote namen, maar zoek het bij je zelf in de buurt, heb daar eens een gesprek met iemand die een ander geloof heeft, laat hem uitleggen wat hij daar in beleefd....volgens mij worden daarbij heel veel misverstanden opgehelderd.

Tot slot wil de Assense burgemeester de bezoekers van dit festival en de bewoners van Assen, en daarbuiten, de volgende boodschap mee geven:

Voor vandaag zou ik mee willen geven, geniet er ontzettend van, het is een hele mooie dag. Het is elk jaar weer anders, vorig jaar stonden we hier met slagregens, maar geniet vooral vandaag.

Maar realiseer je je tegelijkertijd dat het thema waarom we dit feest met elkaar georganiseerd hebben de vrijheid is, en dat vrijheid het waard is om heel hard aan te werken.

© Beleef Assen / Anco Stam

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive

© Beleef Assen
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur

bottom of page