top of page

Iconinsch Assen vol van symboliek


Assen - Om elf uur opende wethouder Wiersema samen met Harry Tupan (adjunct-directeur van het Drents Museum) en operationeel directeur Jelte Penninga van Dienst Vervoer & Ondersteuning de dertigste Open Monumentendag.

Met als thema Iconen en Symbolen geeft deze dag een kijkje in de andere kant van Assen. Onze stad heeft, aldus Harry Tupan, een hele mooie keerzijde en een onbekende. Assen staat vol van syboliek. Bartje, de TT en ook zeker de gebouwen in onze hoofstad. Ook het stadswapen en provinciewapen zijn sybolen van Assen. Ondanks dat ze heel veel op elkaar lijken, zit er een klein verschil in. Volgens Jelte Penninga is het symbool van Justitie uiteraard Vrouwe Justitia, met de blinddoek en de weegschaal. Maar ook de rechtbank en het voormalig Huis van Bewaring in het centrum hebben sybolische waarde.

Harmanni zorgde voor het vervoer van en naar de verschillende monumenten. Met een oude bus werd de vanaf het Koopmansplein naar de Kazerne gereden, via onder andere de Zuidersingel. Daar stond een lakei klaar om u te begroeten en gaf meneer Van Lier - Lelst een rondleiding door de tuinen van zijn Landgoed Overcingel.

Kerken, begraafplaatsen en statige gebouwen die onze stad opluisteren openden voor één dag de deuren en er werden rondleidingen gevenen voor belangstellenden. Zo kon u een kijkje nemen in de Rechtbank, was er in het Drents Archief veel informatie te vergaren over het gebouw als voormalig klooster en waren en filmbeelden van de TT en kon u de kazerne bezoeken. Op het Koopmansplein stond een boevenbus van Justitie en in de Jozefkerk werden iconen geschilderd.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page