top of page

Koninklijke opening en een nieuw ambt


Assen - Het is gezellig druk achter in de Noabershop. Koffie en thee staat zoals gewoonlijk klaar voor een ieder en her en der komen de gesprekken op gang. Terwijl Diederick Cock - ook wel bekend als GuitWar - nog een snaar op gitaar vervangt, komen er groepjes mensen binnen en schuiven aan voor de opening van de StreetArtExpo in King Vintage.

Terwijl GuitWar alvast begint te spelen, wordt het langzaam zeven uur. Maar we zouden niet in Assen zijn, als we geen gebruik zouden maken van het Drents Kwartiertje, dus wordt de opening nog even uitgesteld. Geen van de aanwezigen maakte hier een probleem van. Met koffie, thee, bier en wijn op tafel, muziek die de ruimte vulde en goede gesprekspartners in overvloed, vermaakte men zich prima. Men kwam bekenden tegen en mocht je toevallig niemand kennen, schuif je in deze gemoedelijke sfeer gewoon ergens aan. En tijdens dit alles kan je je ook nog laten knippen en je baard bij laten werken door de barbier Bigsby.

De opening wordt vooraf gegaan door een speech van Chris Garrit, voormalig nachtburgemeester van Groningen. "Kunst vind ik een raar woord. Ik heb er jaren over moeten denken wat kunst eigenlijk is. Voor mij is kunst alle waar ik anders van word."

De expositie zelf is in een oude vuurwerkbunker, die men kan betreden door de shop van King Vintage. Er is hard gewerkt de laatste tijd, om alles in deze setting geschikt te meken voor exposities. Het is een tijdelijke expositie, die nog loopt tot 1 januari 2017.

Een combinatie van StencilPopArt schilderijen van Shawn Keating, SteamPunk objecten en fotografie van Richard van Hemmen en FallOutMetalArt van Shanx vormt een mooi geheel die goed tot recht komt in deze setting. Met een grote groep belangstellenden is het al snel heel druk in de ruimte en in de winkel van Zed Zeedy. Maar een ieder is enthousiast over het resultaat.

Er was al aangegeven dat er na de opening nog een verrassing zou komen. En die kwam in de vorm van een nieuwe aanstelling. Chris Garrit stelt het voor: "laten we gewoon een nachtburgemeester aanstellen." Hier is in de afgelopen periode achter de schermen aan gewerkt. En Assen verdient ook een nachtburgemeester. Vele steden hebben deze positie al ingevuld, maar Drenthe loopt hierin achter. Afgelopen week werd er gebeld naar het gemeentehuis en werd het plan voorgelegd aan burgemeester Marco Out. Voor de benoeming was de burgervader aanwezig en spreekt een paar woorden: "Er zijn een aantal beroepen die mytisch zijn. Ik heb het zelf met een nachtburgemeester, de paus en Hoofdpiet. Hoe wordt je zo iets? En wat houdt het precies in? Burgemeester is ook zo'n beroep, maar als je je daar enigzins in verdiept, zit daar nog wel een logica in. Niemand heeft een idee dat er een nachtburgemeester zou komen, maar als eerste gemeente in Drenthe heeft Assen deze nu".

De ambtsketting van de nieuwe nachtburgemeester is gemaakt door Richard van Hemmen. "Ik doe hem nooit meer af", laat Zed Zeedy uit.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page