Eerste krokussen op Landgoed Overcingel
- Natalia
- 4 mrt 2017
- 2 minuten om te lezen

Assen - Gids Frits de Bos neemt ons, als 1 van de drie gidsen van IVN Assen, mee over Landgoed Overcingel om de prachtige krokussen te bewonderen. Het landgoed is trotse eigenaar van ongeveer 90 soorten verschillende krokussen. Daarnaast ook nog andere prachtige planten en uitzonderlijke bomen. En de opkomst was enorm.
De naam Van Lier-Lels via notariaat besluit vastgelegd. De heer Van Lier is overleden in het Duitse Kleve nadat hij was gevlucht. Dit is gebeurd nadat hij een schuld van ƒ160.000 niet kon afdragen als belastingontvanger. Zijn vrouw volgde hem en om de schuld te voldoen werd het huis verkocht. Via een veiling in 1785 kwam het in handen van de zoon en bleef het alsnog in de familie. Echter waren er geen nazaten en werd er een nazaat van de familie - Hendrik Lels - toestemming gegeven via een notarieel besluit om de naam Van Lier te dragen. Dit gebeurde in 1902.
In de afgelopen 300 jaar is veel van het landgoed verdwenen. Strijd voor behoud van landgoed is tekenend voor de familie. De volgende uitdaging is de aanleg van de tunnel.
Nu nog 6ha overgebleven. Onderdeel van natuurgebied drentste aa. Aftakking nijlands diepje, eindigd hier. Watercypresse door zoon huidige bewoner geplant (50 jaar geleden)
Het huidige landgoed is niet zo groot als het ooit was. Met ongeveer 6 hectare is het nog maar een schim van wat het vroeger was. Met landerijen waar de koeien stonden te grazen, reikte vroeger van de Tuinstraat tot de Rolderstraat en Zuidheage. Meneer Van Lier - Lels is geboren op het landgoed, nu staat daar het gebouw van ICO en Podium Zuidheage.
De strijd voor het behoud van het landgoed is tekenend voor de familie. Een strijd die tot op de dag van vandaag gevoerd wordt. De grootste uitdaging in het verschiet is de aanleg van de tunnel voor het station. Wat voor uitwerkingen dit op het landgoed heeft, zal de tijd moeten uitwijzen.
De komende 2 zaterdagen heeft u nog de mogelijkheid om met een gids het landgoed bezoeken.
© Beleef Assen