top of page

Taal verbindt


Assen – Vanmiddag was de officiële opening door wethouder Maurice Hoogeveen, maar vanavond was iedereen welkom bij de feestelijke opening van het Taalhuis. Een maatschappelijk initiatief van Werkplein Drentsche Aa, Vaart Welzijn, Gemeente Assen, Bibliotheek DNK, Humanitas, Drenthe College en UWV.

Vanaf 18:30 werd het Taalhuis feestelijk geopend. Ongeveer 50 zeer geïnteresseerden kwamen af op dit evenement in de bibliotheek van De Nieuwe Kolk, waar het Taalhuis ingekwartierd is.

Met een kleine technische storing was niet geheel gerekend, maar Jetze Dam loste dit perfect op door bij aanwezigen de kennis te peilen over de gast van de avond, zanger René Karst. Dat Jetze een begenadigd interviewer is, mochten de aanwezigen ook vernemen.

“Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik veel met taal heb”, aldus Karst. “Mijn oma zei altijd: “Je leert tot je vingers even lang zijn” en met taal is dat ook zo. Taal is het meest belangrijke communicatiemiddel dat we hebben, in ieder land is dat belangrijk. In mijn liedjes vind ik het leuk om met taak te spelen, woordgrapjes uit te halen”.

Het doel van het Taalhuis is om laaggeletterden op een persoonlijke manier te begeleiden naar hetgeen zij nodig hebben. Dit kan in ondersteuning van de Nederlandse taal zijn, maar ook bij lezen en schrijven. Naar schatting zijn er alleen in onze gemeente 1 op de 9 personen die in deze doelgroep vallen. Dat zijn 6000 inwoners in de leeftijd tussen 16 en 65 jaar. Door de één op één begeleiding is het een laagdrempelige manier om basisvaardigheden te leren. Doel is om in 2020 slechts nog 10% van deze groep over te houden.

Dat het een maatschappelijk initiatief is, blijkt niet alleen aan de samenwerking tussen de organisaties, maar ook aan het feit dat de Rotary club dit jaar de opbrengst van de MidnightWalk schenkt aan het Taalhuis. De MidnightWalk vindt dit jaar plaats op 8 september. Inschrijven kan via de website.

Het Taalhuis is dagelijks geopend tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Voor persoonlijke begeleiding kan men er terecht op donderdag en vrijdag.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page