top of page

Tweede "zing mee café" in DNK

Vandaag was de tweede editie van het Asser “zing met me mee café” gehouden in de Nieuwe Kolk. De opkomst was met 45 bezoekers groter dan vorige keer.

Het leuke was dat er bezoekers van de eerste keer, nu iemand mee hadden genomen om dit zangfestijn ook mee te maken.

De middag werd geleid door zangdocent Josien van Beek met pianist Edwin Bron. Inge Eshuis opende de middag.

De groep zangers bestond dit keer uit meerdere bezoekers met niet-Nederlandse achtergrond.

Er was zelfs een groep van 5 personen van het Jugendwerk in Duitsland. De groep bestaande uit 1

begeleider en 4 tieners was vanmorgen aangesproken tijdens het schuilen onder een boom in Westerbork. En ze hebben genoten van het Nederlandse lied. Jugendwerk is een landelijk initiatief in Duitsland voor jongeren om met elkaar nuttig werk en gezelligheid te hebben. Ook hier vind je jongeren tussen met een migratieachtergrond. Een van de jongeren heeft een Arabische achtergrond en woont pas 14 maanden in Duitsland. Hoe leuk is het dan om in Assen te kunnen spreken met mensen die jouw taal spreken.

Ook was er dit keer een bezoeker ( uitgenodigd door een bezoeker van de eerste keer) die zijn Darboeka ( Arabische metalen trommel) meegenomen. Dit was een leuke ritmische aanvulling bij de piano.

Zoals de zangdocent aangeeft, is het plezier dat we hebben met het zingen een goede manier om ook de taal te verbeteren. Zelfs voor mij worden sommige teksten nu helemaal duidelijk.

Dit keer was er meer aandacht voor de teksten en hebben we bij een aantal liederen zin voor zin de tekst die werd voorgezongen door Josien nagezongen. Dan worden teksten bekend en is meezingen tijdens het complete lied makkelijker.

Vandaag hebben we gezongen:

VOF de Kunst : Suzanne

Bert Heerink : Julie

Willy Alberti : de glimlach van een kind

André Hazes : Zij gelooft in mij

De Dijk : Bloedend hart

Corry Konings : Ik krijg een heel apart gevoel van binnen

Pierre Kartner : Het kleine café aan de haven

Na ruim een uur werd het zingen afgesloten met de uitnodiging om 16 september en 14 oktober weer te komen zingen om daarna nog één keer Suzanne te zingen waarbij er spontaan een vrolijke reidans ontstond

Na afloop heb ik nog even gesproken met Inge Eshuis. Zij is de iniatiefneemster van het zing met me mee café. Zij doet dit namens stichting Prinsessendag. Het concept komt van Paradiso Amsterdam en heeft in Assen een eigen vorm gekregen. Het is hier meer gericht op bewoners uit Assen en omgeving die hun taal willen verbeteren. Assen heeft behoorlijk wat expats en mensen met een migratieachtergrond in het inwonersbestand. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat zingen bijdraagt aan verbetering van de taal. Voor wie dat wilde waren dan ook de teksten van de gezongen liederen beschikbaar om die thuis nog eens te lezen/zingen.

In september vind een evaluatie plaats over de dan 3 gehouden middagen en zal er gezocht moeten worden naar een nieuwe pot subsidiegeld. Want helaas is er op dit moment slechts voor 4 middagen budget beschikbaar om betaalde krachten in te kunnen huren voor de begeleiding van het zingen.

Ik heb in ieder geval weer een uur ontspanning gehad en lekker meegezongen. Ik hoop dat de bezoekers er net zo over denken en volgende keer er weer bij zullen zijn.

Foto's: Anco Stam

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page