top of page

Je doet het samen


Assen – Dag drie van de Drentse Fiets4Daagse was droog. Aan het weer kan de organisatie niet veel veranderen, maar wat gebeurt er dan wel gedurende de vier dagen dat men op de fiets stapt? Beleef Assen ging een dag mee met een van de controleurs …

Al vroeg gaan de eerste vrijwilligers op pad. Om zes uur in de ochtend gaan de eersten op pad om de routeborden voor de verschillende afstanden neer te zetten. Ongeveer anderhalf uur later gaat de controleur dezelfde route langs. “Vertrouwen is goed, controle is beter”, zegt Henk van der Poll. Voordat de deelnemers op weg gaan is er dus al veel gebeurd. De route wordt nog een keer gereden door de controleurs nadat alle deelnemers enige tijd onderweg zijn. “We gaan bij beleef- en controleposten langs. Daar laten we als medewerkers ons gezicht zien, zodat de verschillende organisaties ook weten dat het voor ons belangrijk is dat zij er zijn”, verteld Henk terwijl we onderweg zijn.

Vandaag controleren we de 30 en 60 kilometer. Voor een groot gedeelte dezelfde route, halverwege hebben de deelnemers die 30 kilometer een korte afbuiging naar het deel van de route waar ook de deelnemers van de 60 kilometer weer op de terugweg zijn. “We slaan dat gedeelte over, daar kan niet veel mis gaan”, zegt Henk. We stoppen bij beleefpost Calendula, wat niet alleen een kringloopwinkel is, maar waar je ook je eigen boeketten samen kan stellen van de bloemen die in de kassen staan.

Onze volgende stop is in Deurze, bij GeWoon 51. Het atelier is slechts een paar maanden per jaar geopend. Eigenaresse Roely Boerma starte dit bedrijf vorig jaar in maart. Men kan er terecht voor interieuradvies, maar ook zeker voor decoraties. “Ik maak veel kransen en bloemstukken”, vertelt Roely. Van maart tot Moederdag is het atelier open, in de zomermaanden gewoonlijk niet. Maar voor de Drentse Fiets4Daagse is een uitzondering gemaakt. Met koffie en thee en een plak cake is het gezellig vertoeven. Vanaf oktober tot en met december is de najaarsopening van GeWoon 51. Ook voor workshops kan met daar terecht.

We rijden door naar Rolde, waar we bij Dorp van Bartje, de eerste controllepost tegenkomen in het Anne de Vries museum. Op het terras zien we de laatste eerste deelnemers genieten van koffie en wat lekkers. Sommigen zijn al begonnen aan een lunch. Bij het Dorp van Bartje is meer te zien dan alleen de boeken van Anne de Vries. Zo kunt u een kijkje nemen in plaggenhut of een schooltje.

Onze volgende stop is bij beleefpost Hillig Meer, waar ook de deuren van Landgoed Heidenhof open staan. Hier spreken we met Marc Hesp, die de bezoekers veel kan vertellen over het landgoed en over de grootste natuurbegraafplaats van Nederland. “We willen de natuur dichter bij de mens brengen en de mens dichter bij de natuur. Het landgoed besteed veel aandacht aan natuurbeheer. Ook willen we dat de politiek zich meer bewust wordt van het belang van natuurbeheer”, zegt Marc Hesp. “We hebben vandaag veel bezoekers gehad en iedereen was zeer geïnteresseerd. Zodra men het talud oplopen, merk je dat er een soort rust komt in de mensen die hier komen. Een doel is ook aan de reïntegratie van de relatie tussen mens en natuur. Doordat je mensen hier begraaft bereik je dit heel letterlijk, maar ook als mensen hier komen rouwen merk je wat natuur met de mens doet".

We rijden de Hondsrug op richting Gieten en doen nog even fuchsiakwekerij Lokhorst aan. Vanaf dit punt gaat de reis weer terug richting Assen. We slingeren naar Gasselte en Henk rijdt nog even de weg af naar het ravijn en de historische spoorbrug bij Gasselte. Vroeger reed hier de trein van Assen naar Stadskanaal, nu is er van het spoor weinig meer over. Het is een wandelroute geworden, maar de spoorbrug staat er nog altijd. In 2012 is deze in ere hersteld. Een klein juweeltje in het Drentse landschap voordat we bij Brasserie de Berken aankomen. Hier is het terras wederom goed vol. Het is de tweede controlepost van vandaag en hier is het qua stempelen zelfbediening. Voor een lunch of koffie met gebak staan de medewerkers klaar en lopen af en aan met volle dienbladen. Het is etenstijd en de geur van mosterdsoep en broodjes kroket komen ons tegemoet. Een gezellige drukte en verdiende rust voor de deelnemers die een deel van de 60 kilometer al gereden hebben.

Na deze tussenstop gaan we op weg naar het Boomkroonpad, waar Staatsbosbeheer met kinderen druk bezig is om voederhuisjes in elkaar te timmeren. Het natuurgebied is rustgevend om in te lopen alsmede informatief. Als we door rijden komen we weer op de route waar zowel de deelnemers van 30 en 60 kilometer samen naar Assen fietsen. Gelukkig is het vandaag droog, waardoor een stuk lopen door het natuurgebied een welkome afwisseling is. “Je ziet dat mensen tijdens de Fiets4Daagse verbroederen, ook met slecht weer. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en iedereen wil de finish bereiken”, zegt Henk.

Langzaam gaat de route weer naar huis via Rolde. Daar is een controllepost is bij het Bowlingcentrum, waar men ook kan genieten van een kop koffie, thee, een ijsje of een stuk cake. Via Nijlande gaat het naar Eldersloo en Ekehaar. Wij rijden vanuit Rolde direct naar Assen, waar onze wegen scheiden. Het is een intrigerende dag geweest waarbij we een kijkje in de keuken mochten nemen van een jaarlijks terugkerend evenement. Natuurlijk is dit maar een onderdeel van wat er gebeurt om dit evenement tot een succes te maken. Het echte werk begint al maanden voor aanvang en zonder medewerkers en vrijwilligers als Henk is het bestaan van dit evenement onmogelijk. Iedereen probeert om er een groot succes van te maken. Dat is niet alleen afhankelijk van het weer, maar ook van medewerkers, vrijwilligers, meewerkende organisaties en deelnemers.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page