top of page

Junior Cycling Tour week lang in Assen


Het wielren seizoen is op volle toeren bezig, de één na de andere grote wielerronde wordt verreden. En natuurlijk zit half Nederland tijdens de Tour de France of de Giro aan de buis gekluisterd om te zien hoe onze jongens en vrouwen het doen in de bergen en het vlakke land van een Frankrijk, Italië, Spanje en meer landen.

Maar voor dat je zo ver bent dat je met die grote ronden mee kan en mag doen, moet je jezelf eerst wel bewezen hebben op je fiets, en dat begint allemaal op jonge leeftijd als amateur zowel nationaal als internationaal. En laat nou juist in deze week half Assen en omgeving op zijn kop staan vanwege de Junior Cycling Tour 2017, het grootste Europese jeugd wieler evenement waar zo'n 800 deelnemers zich voor hebben ingeschreven.

Tijdens de wedstrijden worden er op de smalle banden best wel wat risico's genomen, zo scherp mogelijk je bocht afsnijden waardoor je bijna de macht over het stuur verliest, of midden in het peloton met je eigen stuur op millimeters afstand met het stuur van je tegenstander fietst. Daarnaast is natuurlijk het grote risico om onderuit te gaan op nat wegdek, wat weer de nodige gevolgen kan hebben voor jezelf of voor je materiaal.

Bij de oudere jeugd is het voor de kijker dus genieten van het spreekwoordelijke vuurwerk wat er op de weg afspeelt. De aspiranten daarentegen is voor de kijker eerder hartverwarmend. Natuurlijk willen zij ook winnen, natuurlijk doen zij ook hun uiterste best, maar het is zo leuk om te zien dat, hoe jong ze ook zijn, de passie voor het fietsen er al heel jong in zit.

En dat het echt jong is bewijst wel de jongste deelnemer dit jaar Bodhi Moes. Hij is 4 jaar, wordt in augustus 5, en is toch wel een beetje de held van deze week. Niet bang voor wespen want "ik fiets harder dan wespen kunnen vliegen". En wellicht zien we zijn naam over een jaar of 20 wel ergens opduiken in de hoogste regionen van de Tour de France. Maar tot die tijd is het veel trainen, vroeg opstaan voor de wedstrijden, voetjes (later natuurlijk voeten) inde pedalen en dan op het startsein zo hard mogelijk je tijdrit, criterium of klassiekers rijden.

De komende dagen wordt er nog hard gereden op Lieveren (donderdag, tijdrit), Gasteren (vrijdag, omloop), Assen (aspirantjes om 17.00 uur op de wielerbaan), Assen (zaterdag, criterum door Asser bos)

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page