top of page

Intiem optreden met Ruud Fieten


Assen - De opkomst was mager, maar dat maakte het optreden juist intiemer. In het café van Podium Zuidhaege stond vanavond Ruud Fieten voor ongeveer 15 toeschouwers. Met zowel oude als nieuwe nummers en enkele coversongs vermaakte hij het aanwezige publiek met zijn folkmuziek.

Aanvankelijk werd het collectieve besluit gemaakt om het concert akoestisch te spelen. Ruud verteld over het ontstaan van zijn nummers, die heel persoonlijk zijn. Zoals het nummer ‘The Greenlands’, wat hij vier jaar geleden schreef. Na zijn opleiding zat Ruud thuis terwijl zijn moeder ziek was. In die periode heeft hij voor haar gezorgd.Maar ook het nieuwe nummer ‘Exiled and out’ is ergens op gebaseerd: een gedicht van Hazrat Inayat Khan waarin de zin ‘I went through hell and saw there love's raging fire’ voorkomt.

Momenteel werkt Ruud aan een nieuw album. De EP ‘In Orbit’ die in 2015 uitkwam vraagt om een opvolger. Nieuwe nummers zijn geschreven, nu staat het opnemen en uitbrengen nog in de planning. De titel is al gekozen, volgend jaar zal ‘Mad Dogs in the Sun’ uitkomen.

De avond is niet compleet zonder het nummer ‘Wintercome’, wat Ruud heeft geschreven naar aanleiding van de Cool Challenge die hij heeft gedaan. Zijn gedachten gingen daarin uit naar Wim Hof – ook wel ‘The Iceman’ genoemd. Over het leven van Hof wordt een documentaire gemaakt, waarin dit nummer zal worden gebruikt.Als laatste speelde de singer/songwriter het nummer ‘The great white open’, een ode aan Neil Young. “Nadat ik niet meer in het programma ‘The Beste Singer Songwriter van Nederland’ meer zat, bleef ik met de opdrachten doorgaan. Eén van de opdrachten was om een ode te schrijven aan je muzikale held. Voor mij is dat Neil Young geweest. In het nummer zijn ook veel verwijzingen naar hem te vinden”, aldus de zanger.

Alle aanwezigen hebben genoten. “Het is zo knap wat hij doet”, zegt iemand. “Zoals hij een cover speelt vanuit het niets. Gewoon iets wat wij hem vroegen te spelen, hij doet het toch maar even”.Dat somt eigenlijk wel de avond op: Prachtige muziek, intieme sfeer en een artiest die blijft verrassen.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page