top of page

Een rustig begin van het weekend

  • Natalia
  • 13 okt 2017
  • 2 minuten om te lezen

Assen - Het Bier en Whisky Festival is van start gegaan. Een rustig begin luidt een gemoedelijk weekend in met veel informatie en hier en daar een drankje. Want van speciaalbieren en whisky moet je genieten. “Lekker met een sigaartje erbij”, aldus een bezoeker die met een glas whisky in de lobby staat.

Met het geluid van blues op de achtergrond van Gumbo & The Monk, laat men zich geduldig informeren over de verschillende soorten drank. Bier uit Amerika, maar ook heel lokaal uit bijvoorbeeld Groningen of Veenhuizen. Whisky uit Schotland, maar ook uit Zweden, Taiwan en Musselkanaal. Van bedrijven die al bijna 100 jaar bestaan tot bedrijven die twee jaar geleden zijn begonnen.

Eén van die jonge bedrijven is Brouwerij Martinus uit Groningen. Het pand aan de Kostergang was voormalig een drukkerij. De eigenaren hiervan waren al op kleine schaal bezig met het brouwen van bier toen de crisis toesloeg. Na de verkoop van de drukkerij zijn zij de brouwerij begonnen. Met zes ketels van elk 2000 liter kunnen zij zowel seizoensgebonden bier als de reguliere lijn brouwen.

De gevestigde orde onder de whisky’s is de slijterij van Frans Muthert. Volgend jaar bestaat dit bedrijf honderd jaar en mag zich dan – terecht – hofleverancier noemen. Naast een uitgebreide slijterij en wijnhandel, zijn de heren die hier werkzaam zijn ook whisky specialisten. “Je komt naar ons als je echt een keer iets speciaals wilt. Een goede fles whisky heb je al vanaf ongeveer €26, maar de prijs kan oplopen tot honderden Euro’s.” vertelt de heer Van den Berg. Een speciaal plekje is er voor Ardberg binnen het bedrijf. Whisky van Islay (een klein eiland tussen Ierland en Schotland) dat ondertussen ook in combinatie met bier wordt gebruikt.

Bieren hebben een naam. U kent er vast wel een paar: Blond, Radler, Bokbier. In de brouwersstad Haarlem kennen ze sinds 2010 wederom een brouwerij in de stad. ’Jopen’ zijn vaten 112 liter die in vroegere tijden over het Spaarne werd vervoerd en hun weg vonden naar Nederland en omliggende landen. Met het leegstaan van de Jacobskerk in het Raaksgebied werd brouwerij Jopen na bijna honderd jaar de eerste brouwerij. Met een recept uit de 15e eeuw werd wederom begonnen met het brouwen van onder andere Mooie Nel. Ondertussen is Jopen een begrip in 26 landen over de wereld.

Localer is Maallust. In Veenhuizen werd in 2004 het plan opgevat om in de oude landbouwfabriek een brouwerij te starten. De 25 mannen die dit bedacht hadden, noemen zich de ‘Zware Jongens’, een link naar gevangenisdorp Veenhuizen. Na jaren verbouwen, vergunningen aanvragen en investeerders verkrijgen ging het eerste bier in 2011 in de ketel. Jan Spoelstra verteld hier graag over. “Ik ben met pensioen, maar vind het leuk om over bier te praten”, zegt hij. “Ik help in het bedrijf ook mee. Laden, lossen, maar ook rondleidingen geven of op beurzen staan zoals hier”.

De sfeer is gemoedelijk in de Plaza, waar veelal mannen rondlopen. Ook morgen is het festival nog te bezoeken van 19:00 uur tot middernacht.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive

© Beleef Assen
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur

bottom of page