top of page

Oleta Adams: "Amazing Assen"


Assen - Gisterenavond ging een langgekoesterde wens voor velen in vervulling. Zangeres Oleta Adams komt al ongeveer 20 jaar in Nederland, maar voor het eerst deed ze Assen aan. Een avond soul, gospel en blues met hier en daar een randje kerst was het gevolg.

Voor de deuren open gingen, werd de vleugel op het podium nog gestemd. Juist op tijd klaar, want het was dringen om binnen te komen. Een bijna uitverkocht Plaza, dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot een theater, stroomde al snel vol. Gespannen en vol verwachting van wat zou komen stond men bij de bar om een drankje of twee te halen. Geroezemoes door de zaal, waar het even daarvoor nog zo stil was, dat je een speld kon horen vallen.

Om half negen stipt doofden de lichten in de zaal en namen de muzikanten hun posities op het podium in. Onder oorverdovend applaus betrad Oleta Adams het podium en nam plaats achter de vleugel. Haar prachtige volle stem vulde de zaal terwijl de eerste klanken van I’ve got to sing my song gezongen werden. De gespannen sfeer was al snel verdwenen en maakte plaats voor een intiem concertgevoel, dat ondersteund werd door het perfecte geluid en uitermate goede belichting van Ampco Flashlight, waar DIA Beeld Licht en Geluid podiumdelen en armatuur geleverd heeft.

Dat de 64-jarige geen onbekende is in Nederland is bekend. “Nederland is mijn tweede thuis”. Al heel wat jaren speelt ze met het Metropool Orkest in het Concertgebouw (dat ze in keurig Nederlands weet uit te spreken). ”Al die jaren is Lowell erbij. Dus toen ik hier naar toe ging dacht ik: “Waarom zou ik achtergrondzangers meenemen uit Amerika als ik ze in Nederland ook kan vinden”, verteld ze. In het Nederlands voegt Oleta hieraan toe: “Hier zijn de besten”.

De grand lady heeft al heel wat albums op haar naam staan. Onlangs won ze de Legend Award in ontvangst op de Black Music Honours. Maar ondanks al het succes is ze nederig gebleven. Door alles heen hoor je haar diepe geloof in God.

Met bekende en minder bekende nummers werd het publiek betoverd, dat uiteindelijk niet in de stoelen kon blijven zitten. “We hebben nooit weer deze combinatie; deze band, dit publiek, deze ambiance. Blijf in dit moment en geniet van dit unieke moment”, laat Oleta weten. Samen met onder andere haar echtgenoot John Cushon op drums, John Pena op basgitaar en gitarist James Harrah staat er een sterke band op het podium. Tijdens verschillende muzikale intermezzo’s komt een ieder tot zijn recht.

De afwisseling van ingetogen nummers als Get here en meer krachtige nummers als Something inside so strong bewijzen dat zowel hoge als lage tonen en de gevoelige en krachtige stem in de ruim 35 jaar niet is geweken.

Een duidelijke boodschap heeft Oleta zeker voor een ieder: “Als je een verandering wilt in de wereld, wees dan zelf de verandering”. Gezamenlijk wordt er afgesloten met Let there be peace on earth.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page