top of page

HorecaEvenTT: Geen food zonder non-food.


Assen - Ook de derde en tevens laatste dag van het HorecaEvenTT is het weer druk in de TT-hal. Uiteraard is een groot gedeelte van de bezoekers gekomen voor de hapjes en drankjes, die rijkelijk worden geproeft. Maar horeca is meer dan voedsel en drankjes. Geen food zonder non-food!

Non-food zijn aanverwante artikelen die in de horeca nodig zijn. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan kleding, afrekensystemen en bestelsystemen. Maar ook het bord waar u van eet en de kaarsen die op tafel staan behoren tot non-food.

Is non-food dan ook aan trend onderhevig, net als eten en drinken? Niet helemaal, maar op sommige atributen natuurlijk wel. Voornamelijk de artikelen die lang meegaan - u kunt denken aan terrasparasols, loungebanken, stoelen en tafels - worden voornamelijk nog geleverd in de neutrale kleuren zoals zwart, wit en grijs. Met gekleurde kussens kan je dan je terras opfleuren. Ook oliebrandertjes en kaarsen spelen een grote rol bij sfeerbepaling op een terras.

Natuurlijk zijn er ook trends in de kleding van het personeel. "Momenteel is bruin een modekleur. En sinds het programma van Herman den Blijker, wil iedereen schorten hebben", geeft Arnoud van Asten aan. Innuendo levert dit soort producten aan de horeca.

De consument heeft, door de invloed van internet en reviewsites, meer invloed gekregen op de presentatie die de horecaondernemer. Boudien Zijlstra van GastroSupply vertelt: "Een jaar of tien geleden was het eten belangrijker dan de aankleding. Nu is aankleding ongeveer 60% van de beleving van een avondje uit."

Naast uitstraling is ook het betaalsysteem een onderdeel van de horeca. Yourpos is één van de vele bedrijven die onder andere afrekensystemen verkoopt en verhuurd. "Bij ons is een servicecontract optioneel. Hierin zijn wij de enige", verteld Jan Bos. Hij gaat door: "Verhuur is bijvoorbeel een goede optie bij evenementen en vuurwerkverhuur."

Ook in deze branche veranderd er veel . De noviteit op dit gebied is de IOS; klein en handzaam als een smartphone. "Hierbij leveren wij ook de bescherming. Het is een goedkoper alternatief voor de apparaten die er nu veelvuldig op de markt zijn, maar je wilt niet dat ze stuk vallen. Met de bescherming kan je de IOS zelfs tegen de muur aangooien". Jan gooit het apparaat naar de voeten van zijn collega om het te demonstreren. "Niets mee aan de hand! En ik kan gewoon verder met de bestelling. Deze komt direct aan in de keuken of bij de bar, waardoor het mogelijk is om meerdere bestellingen op te nemen. Op het moment dat je vier of vijf bestellingen hebt opgenomen als personeel zijnde, loop je naar binnen en kan je direct beginnen met uitserveren." Een ander voordeel is dat de IOS met één hand bediend kan worden, zodat de andere hand gebruikt kan worden voor het vasthouden van een dienblad. Handig op een terras, maar in een sjiek restaurant is het geen aanrader. "Je verliest dan het oogcontact met je klanten".

Drie dagen HorecaEvenTT is weer over. Het is ook dit jaar voor menigeen succesvol geweest.

© Beleef Assen

© Foto's Beleef Assen en PiMaBu

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page