top of page

Toetjes voor het eind bewaren


Assen - De laatste dag van het HorecaEvenTT in de TT-Hall was druk bezocht. De kers op de taart, het toetje, het dessert, het eind van het evenement voor het jaar 2017. En daar wou een ieder nog van profiteren, want op een beurs zijn leuke aanbiedingen en het is makkelijker om oog in oog te staan om nog wat afspraken te maken, orders binnen te halen of informatie te verkrijgen.

Tijd om eens te kijken wat nou echte toppers zijn. Snacks doen het altijd goed, maar hoe zit het met de toetjes? Waar gaat Nederland voor als men uit eten gaat. Wil men nog steeds een gewone bitterbal? Is het een kopje koffie na de maaltijd? Een stukje taart? Of is de ijscoupe nog steeds populair?

Dus ga ik eens kijken bij oude bekende Veldt's Pannenkoeken. Vorig jaar vielen ze op door de crêpes colore, dit jaar hebben ze iets nieuws: Aardappel poffertjes. Goed als snack, maar ook lekker bij de maaltijd in plaats van frietjes. Het concept bestaat al wat langer en is over gekomen uit Zwitsterland en Tirool.

Bij SALOMON FoodWorld spreek ik met Michel Panbakker. Ook daar iets nieuws: Noodle Sticks. Jawel, een klein hapje wat heel leuk staat op het bord en uitermate goed smaakt. Noodles op een stokje spiesje gefrituurd en in drie smaken te verkrijgen; Pad Thai, Sweet & Sour en Teriyaki. Thaise, Chineese en Japanse lekkernijen dus. Handgesneden en verwerkt en op een traditionele manier bereidt. Maar dat is niet het enige waar ik het met Michel over heb. SALOMON FoodWorld heeft een ruimer assortiment en van de grill komt de geur van een heerlijke burger. "Echt 100% Angusbeef zonder toevoegingen. In Duitsland - het bedrijf is Duits - hebben ze een wet die zegt dat een burger uit 100% rundvlees moet bestaan om een burger genoemd te mogen worden", verteld Michel mij. "Onze burgers kan je ook alleen maar bevroren bereiden, anders heb je geruld vlees".

Op zoek naar een antwoord op mijn vraag is het tijd om op de koffie te gaan bij Mocca d'Or. In een gesprek met manager Gijs van den Berg kom ik meer te weten over koffie. Er bestaat nogal een misverstand in Nederland over koffie. "Men vindt koffie pas goed als het heet en bitter is. Dat is een misverstand. Filterkoffie is juist niet bitter en het is ook zeker niet nodig om heet te drinken. Hoe heter je de koffie drinkt, hoe minder je de koffie proeft. Ieder land heeft zijn eigen smaak. Van veel landen weten we dat het koffieproducerende landen zijn, zoals Costa Rica. Maar ook Rwanda produceert lekkere koffie. Onze machines zijn afgesteld op de verschillende koffiesoorten."

Met trots in de ogen gaat hij verder: "Die jongen daar, die je net een bakje espresso heeft geschonken - Van den Berg wijst naar Maximiliaan Beaart - heb ik gevraagd om hier te komen staan. Hij komt van het Deltion College, een horecaschool in Zwolle. Hem heb ik geleerd hoe hij koffie schenkt, omdat ik in hem de passie zag. Dat vind ik mooi."

Koffie is nog steeds een veelgedronken drank en als nagerecht is nog steeds populair, maar dan vaak als variant of met een likeur erbij. Bij Lijfering Drankengroothandel uit Groningen leert men mij hier meer over. "Alhoewel je in de horeca zal horen dat koffie met likeur niet in opkomst is, merken wij toch iets anders. Er is wel degelijk een groei te zien in de koffielikeuren. De bekensten zijn natuurlijk voor de Irish en Spanish koffie, maar ook een likeur bij de koffie wordt steeds populairder."

Ik ga op zoek naar desserts en vind ze bij Ruthger Bergman van Pelleboer ijs & desserts. Een kleine ondernemer met een grote naam in de horeca. Met een keur aan taarten, petit fours, mono desserts en ijs in de vitrine is het een genot voor het oog van een ieder die van desserts houdt. Met premium desserts en ijs maken zijn een onderscheid, maar ook in ijs hebben zij iets wat hen net wat anders maakt als wat ik tot nu toe ben tegengekomen. Naast roomijs en sorbetijs kennen zij sherbetijs: een mix tussen roomijs en sorbets. Door het gebruik van biologische grondstoffen en de manier van duurzaam produceren zijn zij ook nog eens trots bezitter van onder andere een SKAL-nummer.

De dag begon ik bij een oude bekende. En om het HorecaEvenTT af te sluiten besluit ik om hetzelfde te doen met betrekking tot ijs. Bij La Venezia staat Jan Viswat mij te woord. Sinds 1938 is La Venezia een begrip geworden. Een keur aan smaken, kwalitatief op hoog niveau en vernieuwend, maar begonnen met een ijskar bij een uitgifteluik wordt dit ijs gemaakt naar orgineel Italiaans receptuur. "Het sorbetijs wordt gemaakt van 40% fruit, wat 5% meer is dan de gemiddelde sorbet. En met nieuwe smaken roomijs, sorbets en premium ijs hebben wij ook dit jaar weer ons assortiment kunnen uitbreiden".

'Of je nu koffie, ijs of taart na een heerlijke maaltijd nuttigt, als je er maar van geniet' is het devies. Maar laat het dessert geen ondergeschoven kindje zijn van je maaltijd, het is de laatste smaak die je het langst bij blijft.

Drie dagen HorecaEvenTT was voor de Asser horeca een succes te noemen. Ook voor scholieren van het Deltion College en het Stenden College is het een leerzame werkervaring, die door de verschillende ondernemers en leveranciers geboden wordt. Naast scholieren liepen ook de dames van PromoVision Models bij verschillende stands en bij de ingang rond om de beurs compleet te maken. TT-Hall Assen en de organisatoren van HorecaEvenTT kunnen terugkijken op een geslaagde editie.

© Beleef Assen

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
bottom of page